Kanapka z aroniową szynką – oryginalna przekąska

kanapka z aroniową szynką - oryginalna przekąska

Na koniec sezonu warto zaserwować na śniadanie coś wyjątkowego, koniecznie z dodatkiem owoców. Aronia nadaje się do tego doskonale. Podwójnie podkręcone aronią kanapki z domową szynką w aroniowej marynacie oraz z aroniowym majonezem wyraźnie pasują do złotej polskiej jesieni. Taki talerz to bomba witamin na najbliższe miesiące i pożywny start na każdy dzień.

Posłuchaj
00:00
20

Przepis na kanapkę z aroniową szynką

Jeśli lubisz łączyć nieoczywiste smaki, ta kanapka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Szynka marynowana w aronii czarnej, podana na chrupiącym pieczywie z dodatkiem świeżych warzyw, to wyjątkowe połączenie słodyczy i wyrazistości. To świetna opcja na zdrowe śniadanie lub oryginalną przekąskę, która dostarcza nie tylko wyjątkowego smaku, ale i solidnej porcji witamin.

Czas przygotowania: 60 min

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Składniki

  • 200 g aronii
  • 500 g szynki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 jabłka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 ogórka
  • 3 kolorowe pomidorki
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki błonnika z aronii
  • 2 kromki ulubionego chleba

Przygotowanie

  1. Szynkę oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju na mocno rozgrzanej patelni po minucie z obu stron.
  2. Szalotkę, czosnek i papryczkę kroimy w plastry, smażymy na oleju przez 2 minuty.
  3. Dorzucamy starte na tarce jabłko i aronię.
  4. Dusimy 10 minut, na koniec dodajemy tymianek, ocet i cukier. Miksujemy na gładką masę.
  5. Szynkę obtaczamy w marynacie. Pieczemy przez 45 minut w zamkniętym naczyniu w temp 185 stopni z termoobiegiem.
  6. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
  7. Kromki pieczywa smarujemy majonezem, wykładamy na nie cienko pokrojone plastry szynki.
  8. Połowę talerza wypełniamy warzywami pokrojonymi cienkie słupki i pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Tematy
Bez kabla, bez spalin, bez ograniczeń. Wystarczy jeden akumulator Bosch: do domu, ogrodu i garażu
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści